Ulubey 2015 Yılı Tarım ve Hayvancılık Açısından Felaket

Ulubey ilçesinde 2015 yılı tarım ve hayvancılık açısından felaket dolu bir yıl oldu.

Şiddetli yağmur, sel, aşırı kar ve dolu felaketleri yüzünden Meyve üreticileri yüzde 90 lara varan zararlara uğradı. Don olayları buğday, arpa, nohut, tütün, bağ haşhaş üreticilerine yüzde 85 lere varan zararlara yol açtı. Hayvan üreticilerini de yıldırımlar çarptı. 2015 yılı Ulubey ilçesinde tarım ve hayvan üreticileri için doğal afetler yılı oldu. Aşırı dolu ve yağmurlar, sel felaketleri, soğuk ve don olayları tarım ve hayvan üreticilerinin belini büktü. İl Genel Meclisi 5. oturumunda, “Tarım ve Diğer Hizmetler Komisyonu” tarafından hazırlanan raporda, 2015 yılında üreticilerin uğradığı zararlar dile getirildi.

“DON YAĞMUR VE YILDIRIM VURDU”

Komisyon Başkanı İl Genel Meclisi Ulubey üyesi Tarık Coruk’un mecliste okuduğu raporda zararla ilgili şu bilgilere yer verildi: “İl Genel Meclisi’nin 03 07,2015 tarih ve 127 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen önerge doğrultusunda komisyonumuz Ulubey ilçesinde devam etti. İlimizde aylardır devam eden şiddetli yağışlar sonucunda sel ve dolu felaketleri yaşanarak pek çok çiftçimiz zarar görmüştür. Zararlar hakkında ve zararların tazmini konusunda yapılan çalışmalar hakkında, Ulubey İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziyaret edilerek konu hakkında şu bilgiler alındı:

Don Afeti: 6 köyde 417 çiftçiye ait 2 bin 655 dekar arazi üzerinde ceviz, kiraz, armut, bağlarda don olayı yaşanarak zara, yüzde 45 – 90 oranında tespit edildi.

Aşırı kar yükü: 2 adet köyde 2 çiftçiye ait toplam 123 adet koyun- keçide ölüm olayı yaşanarak zarar oranı yüzde 1 ile 27 oranındadır. 

Yıldırım Afeti: İlçeye bağlı Avgan Köyünde yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında 3 çiftçiye ait toplam 9 sığır ölümü yaşanarak zarar miktarının yüzde 40 olduğu bilgisi alındı.

Dolu Afeti: 11 köyde 882 çiftçiye ait 11 bin 235 dekar arazi üzerinde ekili buğday, arpa, nohut, tütün, bağ, haşhaş ve meyve bahçelerinde don afeti yaşanarak zara miktarı yüzde 40 ile yüzde 85 olarak tespit edilmiştir. İlçede tespit edilen zararların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilmek üzere, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gönderildiği bilgisi alındı.” Tarık Coruk (Komisyon Başkanı) Üyeler: Mesut Yalçın, Şahin Erdoğan, Yılmaz Tozan, Kudret Yaman. Tarım ve Diğer Hizmetler Komisyonu raporu, İl Genel Meclisi üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. SALİH KILINÇ

KAYNAK : USAKUFUK.COM 

Okunma 3810 defa

Ulubey Haber

  • Aşağı Mahalle Gül Sokak
  • Ulubey / Uşak
  • Tel : +90 505 778 70 24
  • E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FOTOĞRAF

Top