Ulubey Kültürümüz

İlçe, belde ve köylerdeki yaşayan halkın tamamı sosyal açıdan homojen bir yapı arz eder. Türk kültüründe yaşatılan gelenek ve göreneklerin hepsi mevcuttur.

Kıyafet olarak;  ilçemizde kadınların günlük kıyafetleri; göynek, zıbın, entari, yelek, peştamal, sırta giyilen kıyafetlerdendir.

Kadınların ayağa giydikleri kıyafetler ise; güllü çorap, mest deriden dikilen kkabıdır.

Kadınların başa bağladıkları tülbent (bunu genç kızlar başa bağlar) yaşlılar ise önce tülbent daha sonra üzerine yazma bağlarlar.

Yazma; kare şeklinde desenli ince bir örtüdür. Kenarları; mekik, firkete, tığ veya iğne oyalarıyla süslenerek kullanılır.

Mahalli kıyafetler olarak kadınlarda; ferace ve alnı altın kullanılmakta, erkekler de ise ipekli desenli poşular, işlemeli mintanlar, cepken, kara şalvar ve pantolon giyerler. Ayakta çizgili işlemeli yün çorap ve kundura bulunur.

Askere gidecek gençler, Askere hareket etmeden bir kaç hafta önce bir araya gelerek Davul Zurna eşliğinde ev-ev dolaşarak bahşiş ve hediye toplarlar. vardıkları her evin önünde davul zurnanın çaldığı yöre oyunlarından oynarlar. Nazlarının geçebileceği ev sahiplerini de oynatırlar.

Askere gidecek gencin yakin arkadaşları veya akrabalarının aileleri Asker adayını genelde aksamları davet ederek onlara yemek ziyafeti verirler. Akrabaları askere gideceklere hediye alır, harçlık olsun diye para verirler. Askere hareketten bir kaç gün önce davul çalma işlemi biter. Askerler dinlenir ve gezerler. Askere hareket günü arkadaşları ve akrabaları askere gidecek gencin evinde toplanır ve onu hayır dualarla askere yolcu ederler.

Ulubey`de Sünnet Düğünleri salonda veya evlerde çoğunlukla pazar veya cumartesi günleri yapılır. Ev sahibi sünnet gününden bir hafta önce davet çıkararak akraba ve dostlarını sünnete davet eder.

Sünnetin olacağı günün akşamı ya evde veya bir salonda kına gecesi yapılır. Kına gecesi kadınlar, çocuklar, dost ve akrabalar toplanır. Ev veya salon süslenir. Getirilen çalgı eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar çalınır, oynanır, dans edilir.

Sünnet günü sabahı sünnet sahibinin evinde yemek verilir. Bu yemek, ya kıymalı pide, ayran olarak yada sünnet yapan kişinin durumu iyi ise çorba, et, kuru fasulye, pilav, üzüm hoşafı ve kendilerinin yaptıgı helva ikram edilir.

Yemekten sonra sünnet olacak çocuk sünnet elbiselerini giyer, süslenmiş olan bir arabaya biner. Sünnete gelen davetlilerde arabalara binerek sünnet gezisine çıkılır. Sünnet olmadan önce mevlüt okunur, Dualar yapılır.

Sünnet olacak kişi odasına alınarak  imamın yaptığı duadan sonra tekbirlerle sünnet olunur. Sünnet işlemi bittikten sonra sünnet yapan kişi eline bir tepsi alarak davetlilerden bahşiş toplar.

Sıra takıya gelmiştir. Sünnet olan çocuğu sevindirmek için çocuğun yattığı yatağın üzerine getirilen hediyeler bırakılır  çocuğa geçmiş olsun dilerlerinde bulunulur.  Takı işlemi bitince sünnet töreni sona erer.

Ulubey Düğünleri genelde cuma gününden başlayıp pazar günü sona erer. Düğünden bir hafta önce davetiyeler dağıtılır.

Düğünde ilk gün akşam kına yakılır. Kına genelde kız evinde olur. Kına gecesi kız evinde toplanılır. Bir tef çalan kadın tutulur. Kadınlar toplandıktan sonra tef çalma baslar. Tefçi kadının yanında birde oyuna çeken çekici kadın vardır. Çekici kadın kadınları oyuna kaldırır. Oyuna kalkan her kadın tefe para atarak oyuna çıkar. Tefe para atmayan kadına tefçi kadın tef çalmaz.

Tefçi kadın ortaya çıkan kadınlara yörenin oyunlarından çalar ve söyler, Artik kına zamanı gelmiştir. Kına hazırlanır kızın iki eline ve ayaklarının parmaklarına kına yakarlar. Bazı düğün sahipleri kınadan önce kına yemeği verirler.

Kına gecesinin sabahı oğlan evinde geniş çapta yemek verilir. Yemek çoğu zaman pazar sabahı saat 9.00 da erkeklerin davetiyle baslar. Erkeklerin daveti bittikten sonra kadınların daveti baslar, kadınların daveti de saat 11.30`a kadar sürer.

Öğleden sonra saat 15.00 sıralarında damat adayı, diğer davetlilerin de katılımıyla konvoy eşliğinde oğlan evinden hareket ederek kız evine gelin almaya giderler. Gelini babası elinden tutarak dualarla gelin arabasına bindirir.

Gelin geldikten sonra bir odaya alınıp, orada bekler. Damat arkadaşları ile kahveye giderek onlara bir şeyler ısmarlar. Akşam ile Yatsı ezani arası bir imam gelerek imam nikahı kıyılır. Damat adayı yatsı namazına gider. Damat namaza girince ayakkabısı arkadaşları tarafından saklanır ve para alınır. Para vermemek için damat ayakkabısına sahip olmalıdır.

Namazdan sonra damat eve gelerek gelinin odasına girer ve gelinin önünde, gelin de damadın arkasında iki rekat namaz kılarlar. Böylece düğün sona erer.

Düğün salonda yapılacak olursa, davetliler salona gelir. Gelin ve damat daha sonra alkışlarla salona girerler. Piste geçerek damat gelinin duvağını açar, müzik eşliğinde dansa başlarlar. Gelinin ve damadın arkadaşları da dansa kalkarlar ve bu eğlence gece 24`e kadar devam eder.

  • Aşağı Mahalle Gül Sokak
  • Ulubey / Uşak
  • Tel : +90 505 778 70 24
  • E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FOTOĞRAF

Top